Jean Mihail

Jean (30 octombrie 1875 – 23 februarie 1936), CEL MAI BOGAT CRAIOVEAN AL TUTUROR TIMPURILOR.

Probabil cel mai cunoscut membru al familiei Mihail, Jean, a fost unul dintre marii filantropi ai României. Întreaga sa avere, cifrată la 4 miliarde lei in 1936, a fost lăsată prin testament Statului Român.

Deși născut în Craiova, Jean provenea din familie de aromâni,  Mathilda, mama sa, era născută la Viena în familia Spiro, iar tatăl, Dini, fusese primul copil născut în Craiova al Mihaililor.

În Craiova și în sudul României a deținut numeroase imobile și terenuri, cea mai de seamă clădire lăsată posterității fiind actualul sediu al Muzeului de Artă. Palatul ii poartă numele și se află situat pe strada Unirii din Craiova.

În perioada interbelică palatul avea numele tatălui lui Jean, Dini Mihail.

Casa părintească, locul unde a copilărit Jean împreună cu fratele său, Nicolae, a fost o casă de pe strada Simion Bărnuțiu, vis a vis de actuala Salină Fulvia, până in Palatul Copiilor, pe partea dreaptă în sensul de mers către parc (în prezent aceasta fiind demolată).

Fotografia care ni-l înfățișează pe Jean a fost realizată la studioul Subercaze din Pau (Franța) și impresionează prin calitatea suportului pe care a fost executată. Nedatată, imaginea prezintă pe verso numai sigla studioului francez. După o analiză comparativă pot afirma că datează din jurul anului 1900, având toate caracteristicile unui portret de cabinet de înaltă clasă.

Text și colorizare: Mihai Murărețu Sursa foto originală alb-negru: SJAN Dolj

Sursa

Leave a comment