Casele lui Costa (Koszta) Nica de la Timisoara

Numite si Casele Canonicilor, este vorba despre cele 4 case, situat în Piața Unirii nr. 8, 9, 10 și 11, care apartineu aromanlui Costa Nica. Casele dateaza din jumatatea sec. 18, cam pe la anul 1844.

Toate casele au fost realizate inițial în stil baroc austriac, fiind refăcute după asediul din anul 1849 în stil clasicist și restaurate în anul 1980 după planurile arhitectului Șerban Sturza.

Casa de la numărul 8, cunoscută sub denumirea de Casa Szervinatz, aparținea în anul 1828 lui Johann Szervinatz. În anul 1847, casa adăpostea ospătăria “La Trei Husari”, pentru ca în anul 1852 să fie aici o fabrică de oţet.

Casa de la numărul 9, cunoscută sub denumirea de Casa Nica Koszta, aparţinea în anul 1828 lui Nica Koszta, mai târziu funcţionând aici ospătăria “La Balotul din Ardeal”. În anul 2009, casa a fost reabilitată în cadrul proiectului de cooperare româno-german „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”, implementat de către Primăria Municipiului Timişoara şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ).

Casa de la numărul 10 era cunoscută în anul 1828 sub denumirea de “Casa Canonicilor”.

Casa de la numărul 11 este Casa Krautwaschl, aparţinând în anul 1828 lui Franz Krautwaschl. În anul 1844 funcţiona aici ospătăria “La Struţ”, emblema ospătăriei fiind reprezentată de un struţ vopsit în culoarea roşu. În decursul timpului, casa a fost sediul unor filiale de bănci, redacţii, partide politice. A fost reabilitată în anul 2009.

Sursa

Sursa doi

Leave a comment