Petrache Poenaru

Poenaru (1799–1875), a fost  un inventator român al epocii iluminismului.

A studiat la Paris și Viena mai târziu și-a finalizat studiile de specialitate în Anglia, a fost matematician, fizician, inginer, inventator, profesor și organizator al sistemului de învățământ, precum și politician, agronom și zootehnolog, fondator al Societatea Filarmonică a Grădinile Botanice și a Muzeului Național de Antichități din București.

În timp ce era student la Paris,  a inventat primul stilou din lume, o invenție pentru care guvernul francez a emis un brevet la 25 mai 1827.

S-a născut în 1799 la Bănești, județul Vâlcea, în partea de nord-vest a Țării Românești. Unchiul său, Iordache Otetelișanu, a fost unul dintre promotorii unui sistem educațional instituționalizat, într-o perioadă în care o mare parte a populației era analfabetă. Poenaru a urmat școala secundară Obedeanu din Craiova și a lucrat ca copist la biroul episcopului Râmnicului Vâlcea. Mai târziu, între 1820 și 1821, a predat limba greacă la Școala Metropolitană din București.

Boierii din familia Otetelisanu au fost de origine aromani si au avut in posesie mai multe conace (doi), scoli, resturante, cafeneli au fost ctitori de biserici

În 1821 a început Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. La vremea respectivă, Țara Românească se afla sub dominația otomană și era condusă de fanarioți (greci originari din Constantinopol și foarte loiali sultanului), care împovărau țara cu numeroase impozite și o curte scumpă și coruptă. Tudor Vladimirescu a adunat o armată de soldați olteni numiți panduri și s-a îndreptat spre București pentru a-i răsturna. I s-au alăturat mulți și, printre ei, se afla și tânărul Petrache Poenaru. În timpul primei sale lupte, a dovedit că nu are abilități de luptă și tovarășii l-au dus în fața liderului revoluției, pentru pedeapsă. Dar Vladimirescu a fost impresionat de spiritul educat al tânărului și de mintea ascuțită și l-a făcut asistent personal.

Astfel Poenaru, a ajuns in misiuni diplomatice cu Rusia, Austria si Anglia. Dupa moartea lui Vladimirescu se refugiaza la Sibiu.

În 1826 a plecat în Franța și a urmat scoala Politehnica din Paris, unde a studiat geodezia și topografi. La 25 mai 1827, Departamentul de fabricație al ministerului francez de interne a înregistrat invenția lui Poenaru – stilou portabil, care se reîncarcă cu cerneală. În 2010, Poșta Română a emis o ștampilă de 5 lei înfățișând pe Poenaru lângă proiectul său.

Sursa

Vezi si articolul

Media

2 Responses

  1. […] 1884, mănăstirea şi biserica ei au fost demolate, iar tribunalele mutate în casele proprietate Otetelişanu din curtea bisericii Sfântul Dumitru, respectiv în străvechea „Casa Băniei”, reşedinţa […]

  2. […] adaosurile timpului, a fost refăcută în 1850, de Nicolae Caloian, Dimitrie Sărățeanu, Atanasie Poenaru și alți negustori, în majoritate greci, iar atâta vreme cât a existat o colonie grecească la […]

Leave a comment