Episcopul Jovan Jovanović

Jovan nascut la Sremski Karlovac in 1732, unde a terminat scoala gimnaziala si liceul. În timpul școlii sale, a fost cadet al episcopului de Timișoara, Vikentije (Jovanović Vidak – aroman), viitorul mitropolit al Karlovacului. A fost mai întâi diacon la Manastirea Intrari in Biserica a Maici Domnului din Sremski Karlovac. Când s-a intors, a fost invitat la mănăstirea Bezdin.

După ce a primit rangul monahal în mănăstirea Bezdin, a fost avansat la rangul de arhidiacon la manstirea Hopovo.  În 1776, în mănăstirea Hopovo, a fost portretizat de celebrul pictor Teodor Kračun.

În timpul scurtei sale domnii de trei ani în Eparhia de Karlovac, a construit o nouă curte episcopală în Plaško dar la anul 1786, a cerut să fie transferat de acolo în Banat, în Eparhia de Vršac, dar nu a primit sprijin.

Printr-un decret de stat din 14 iunie 1786, fără știrea Sinodului Episcopilor, a fost transferat în funcția de Episcop de Bačka. A fost instalat în octombrie 1786 de către comitatul de Bačka, Jovan Latinović, și arhimandritul din Krušedol, Pantelejmon Hranisavljević.

În timp ce vizita eparhia, el a murit la 12 aprilie 1805 la Sombor și a fost înmormântat în biserica Sf. Gheorghe din Sombor.

Succesorul sau va fi Genadije Dimović.

Biografie: O cincarima de D-r D. J. POPOVIC

Sursa

2 Responses

  1. […] biserica era din carpic, a fost sfintita pe 23 septembrie 1765 de către fericitul episcop aromanul Vikentije Jovanović. Din cauza decăderii sale, administrația eparhială a declarat vechea biserică periculoasă […]

  2. […] consacrata Sfintilor Arhangheli a fost ridicata pe 1 august 1777, pe vremea mitropolitului Vićentije Jovanović-Vidak, a episcopului Mojsije Putnik și a preotului protopop Stefan […]

Leave a comment