Biserica Soborniceasca Sfantul Nicolae din Vukovar

A fost construita in perioada 1733 si 1737, iar spre sfarsitul sec.17, orasul Vukovar ajunge sediu de eparhie si al jupaniei de Srem, in fruntea caruia se gasea episcopul Spiridon Štibica (probabil aroman de etnie).

Biserica a fost ridicata in locul unei vechi biserici din lemn, din sec. 16, care devenise insalubra.

Hramul s-a ridicat cu consimtamantul episcopului Spiridon, iar blagoslovia a dat-o mitropolitul Vićentije Jovanović 1732.

Biserica cu o nava in stil barok are dimensiunile de 32*10,60 m, iar clopotnita cu trei clopote o inaltime de 37 m. Zidirea lacasului de cult a durat timp de 4 ani, fiind sfintita de ziua Sfantului Nicolae in 1752, de mitropolitul Pavel Nenadović (din familie de vlahi), care in 1750 a adus imbunatatiri si manastiri Grgeteg.

In perioada inaltari acestui hram Sobornicesc, in oras, primari au fost: Gavrilo Dimić (din familie de aromani), Arsenije Popović, Stojša Milosavljević, Đuko Kostić, Stojan Čavić.

Aspectul actual al biserici dateaza din 1767, cand a fost ridicata si clopotnita.

Ionografia a fost realizata de pictorul Vasilije Ostojić din Novi Sad 1772-1776, iar pictura murala de Amvrosije Janković 1764 si pictorul din Dalj, Iovan Isailović Junior in 1855. Hramul a avut de suferit pe vremea Razboiului II Mondial, precum si mai recent in razboiul din 1991, cand a fost distrus in intregime inventarul bisericesc, clopotnita si acoperisul. Biserica nici pana in ziua de azi nu a fost complet renovata.

Sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: